Število obiskov: 388444
Sreda, 29.01.2020, 09:42:13
 
 
 
 
 
<< Nazaj

Izvleček dopisa na MORS

 

04.10.2009

Zahteva  za zagotavljanje ustreznega počitka med dvema zaporednima delovnima dnevoma

 

Med dvema delovnima dnevoma mora biti na ustrezen način zagotovljen počitek v višini najmanj 12 zaporednih ur. Tedenski počitek pa mora biti najmanj v trajanju 48 neprekinjenih ur. To je pravica, ki jo mora zagotavljati delavcu vsak delodajalec. Ta pravica mora biti seveda zagotovljena tudi vsem pripadnikom v SV, med drugim tudi tistim, ki opravljajo naloge na misiji na Kosovem in tudi drugje. V preteklosti smo na sindikatu večkrat opozarjali, da se v enotah Slovenske vojske pogosto krši pravica do ustreznega počitka ter se tako hkrati kršijo omejitve glede delovnega časa.

Na podlagi številnih prijav in opozoril s strani pripadnikov Slovenske vojske smo s strani sindikata SVOZ posredovali zahtevo po zagotavljanju ustreznega počitka ter hkrati tudi podali prijavo o konkretnih kršitvah pravic pripadnikov.

Pripadniki so svoje nadrejene že obvestili o domnevnih kršitvah in nespoštovanju predpisov glede zagotavljanja ustreznega počitka med dvema delovnima dnevoma, kakor tudi do zakonsko določene višine tedenskega počitka, vendar pa nadrejeni niso hoteli slišati o pravicah pripadnikov. Zaradi tega je sindikat posredoval zahtevo na MORS, da se tovrstne kršitve v SV odpravijo in hkrati sankcionirajo.

Poveljniki so tisti, ki bi morali prvi poskrbeti za varnost svojih pripadnikov ter tako zagotoviti ustrezen počitek, ki je osnova za ustrezno varnost in zdravje pripadnikov. V preteklosti se je v enotah Slovenske vojske zgodilo precejšnje število prometnih nezgod, katerih vzrok bi lahko opredelili tudi kot posledica neustreznega počitka pripadnikov. Poznani so nam številni primeri, v katerih so morali pripadniki kljub opozarjanju na nespoštovanje predpisov, voziti motorna vozila, pri čemer je zaradi preutrujenosti tudi prišlo do prometne nezgode. Poveljniki, ki so izdajali take ukaze, so se kasneje potuhnili in se tako nihče ni želel ukvarjati z opozorili pripadnikov, da jim po več dni med terenskim usposabljanjem ni bil zagotovljen ustrezen počitek.

Glede na to, da SV pogosto opredeljuje kako pomembna je varnost pripadnikov pričakujemo, da bodo za njihovo varnost in zdravje tudi dejansko poskrbeli, ter da bodo poskrbeli za ustrezno izvajanje počitka pripadnikov. Prav tako pričakujemo ustrezen odgovor s strani MORS ter SV o konkretnih ukrepih.

Na sindikatu imamo tudi sodno prakso glede izplačevanja razlike v plači zaradi dela preko rednega delovnega časa ter zaradi nezagotavljanja ustreznega tedenskega počitka na misijah. Zaradi tega pozivamo vse člane, da se v primeru kršitev pravic le ti obrnejo na sindikat.

 

Lep pozdrav!


 


  Sindikat Svoz
Sindikat vojske, obrambe in zaščite | Vse pravice pridržane | 2020
Kontakt: info@svoz.si
Zapri
Zapri
Izkaznica SVOZ
X
Naziv
Sindikat vojske, obrambe in zaščite
Naslov
Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana
Kontakt
info@svoz.si
Davčna številka
80085776
Matična številka
2021242000
Šifra dejavnosti
S94.200 - Dejavnost sindikatov
TRR
SI 56 6100 0000 0110 733
odprt pri Delavski hranilnici